“Dus dat doe jij als je tijd over hebt?”

Karakter Animatie is een vorm van animatie waar ik in mijn vrije tijd in kleine projecten aan werk. Karakter animatie is een animatie waarbij een persoon of personage de hoofdrol speelt. Een karakter animatie weerspiegelt de realiteit in zijn eigen kleur. Je komt dit vaak tegen bij het overbrengen van een boodschap waarvan je wilt dat de kijker zich met iemand kan identificeren. Mensen identificeren zich met een karakter dat loopt, beweegt, communiceert. Bijvoorbeeld meevoelen in een emotie of inleven in een perspectief. 

Hieronder zie je een aantal situaties waarbij een karakter een rol kan spelen.

Een karakter en relatie
Normen, waarden, vriendschap, eerlijkheid. Wat voor de ene persoon vanzelfsprekend is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. En dat kan grappige, boeiende en knallende confrontaties opleveren.

Een karakter en zijn invalshoeken
Soms sta je aan de schaduwzijde en ben je je er niet van bewust dat schaduw betekent dat er ook licht is. Door dit te laten zien kan een animatie bijdragen aan het leren zien van diverse perspectieven door jezelf te verplaatsen in een karakter.

Een karakter en zijn motieven
Wat beweegt iemand om een keuze te maken die juist wel of juist niet voor de hand ligt. En hoe reageert een ander daarop en vanuit welk referentiekader. Hoe uit zich dat? En hoe wordt dat geïnterpreteerd? Animaties zijn erg geschikt om onze motieven te ontmaskeren.

Een karakter verrast
Je kunt verrassen door anders te zijn, door lef te hebben, door verantwoordelijkheid te nemen, of je stoute schoenen aan te trekken. Ook kun je verrassen door te vertrouwen en door (onvoorwaardelijk) lief te hebben. Je kunt in een animatie zelf de afloop bepalen en mooier maken ten gunste van de hoop.

Een karakter aan het denken zetten
Wow, dat is groot. Maar zet dat nu eens naast iets dat nóg groter is. Ineens is het dan toch kleiner dan gedacht. Hoe interessant om datgene dat als werkelijkheid werd gezien te relativeren tot interpretatie. Wat denk jij?

DutchEnglish